Silmien Terveys | Optinen Keskus Suomi

Miten silmien väri määräytyy?

What decides our eye color?

Silmien väri on tietenkin geneettinen piirre, samoin kuin hiuksemme ja ihomme. Itse asiassa niissä on sama  kemiallinen pigmentti joka vaikuttaa kaikkien kolmen väriin: melaniini. Mitä enemmän melaniinia tuottavia soluja (tai melanosyyttejä) sinulla on, sitä tummemmat hiukset, iho ja silmät todennäköisesti ovat. Mutta sen lisäksi silmien väri tiedetään melko monimutkaiseksi. Emme vieläkään tiedä tarkalleen kuinka monta geeniä vaikuttaa silmien väriin.

 

Dominoiva ruskea

Ruskeat silmät ovat selvästi yleisimpiä maailmanlaajuisesti ja monilla maailman alueilla, kuten Itä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, on harvinaista löytää muita värejä. Tämä johtuu siitä, että ruskea on "dominoiva" geeni, joten jokainen lapsi, jonka toisella vanhemmalla on ainoastaan ruskeat silmät, lapsesta tulee todennäköisimmin ruskeasilmäinen On huomattu, että  ruskeat silmät absorboivat kirkasta valoa sekä estävät UV-säteilyä paremmin.

 

Siniset silmät

Siniset silmät eivät eivät itse asiassa ole siniset, vaan ne vain heijastavat sinistä väriä. Sinisilmäisillä punaiset pitkäaaltoiset valonsäteet imeytyvät värikalvoon ja lyhytaaltoiset siniset valonsäteet heijastuvat eli siroavat sen pinnasta. Teknisesti ottaen, silmät itse eivät ole ollenkaan siniset! Sama koskee vihreää, keltaista, pähkinää ja muita sävyjä - nämä kaikki aiheutuvat eriasteisesta melaniinista sekä iriksen ja sen etupuolella olevan kollageenin rakenteessa: hienompi kollageeni heijastaa enemmän valoa, mikä saa silmät näyttämään vaaleammilta, kun taas karkeampi kollageeni heijastuu vähemmän ja antaa meille vihreät silmät. Albiino-ihmisillä ei ole ollenkaan melaniinia silmissä ja heillä ne näkyvät punaisina: ei siksi, että ne heijastavat punaista valoa, mutta koska näemme veren silmissä! Tämä melaniinin täydellinen puute tekee albino-silmistä myös erittäin alttiita ultraviolettisäteilylle, jolloin aurinkolasit ovat välttämättömät ulkona.

 

Silmien väri voi muuttua

Vaikka sinä syntyisit sinisillä, harmailla tai vihreillä silmillä, ei ole mitään takeita siitä, että ne olisivat saman väriset koko elämäsi ajan. Melaniinia tuottavat solut silmiesi sisällä saattavat alkaa vaikuttamaan vasta muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua, ja harvoissa tapauksissa jopa  myöhemmin. Kun melaniinin tuotanto lisääntyy, syntyy ruskea pigmentti, joka luonnollisesti johtaa tummempiin silmiin.

 

Kahdet silmät, kahdet värit

Heterokromia eli silmien erivärisyys on harvinainen kehityshäiriö, jossa silmät ovat eriväriset. Tämä tila on yleisempi kissojen kuin ihmisten keskuudessa, ja se koostuu tavallisesti yhdestä sinisestä silmästä ja yhdestä tummemmasta väristä. Vaikka se on tavallisesti perinnöllistä, se voi myös olla seurausta vakavasta vammasta. Tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu vääräksi vanha usko, jonka mukaan siniset silmät ovat yksinkertaisesti resessiivinen ominaisuus. Vaikka suurimmassa osassa maailmaa ruskeasilmäisten vanhemmilla  on ruskeasilmäiset lapset, teoriassa lapsellasi voi olla minkä tahansa väriset silmät, joko genetiikan tai mutaation vuoksi.